projecten

Way finding

3v2

Otis Schet

Yuuta, Titus.

 

Tijdens dit project moesten wij een oplossing vinden voor het reizen met het Amsterdamse OV zonder je telefoon.

Het eindproduct is te zien op dit plaatje. Ons idee is een aparaat waar je je route mee kan plannen op een touch screen om de route vervolgens op je ov chip kaart op te slaan. Om vervolgens bij elk in en uit check apparaat je route te checken zonder dat je jouw telefoon hoeft te gebruiken

 

Ik vond dat het brainstormen goed ging omdat we niet alleen dingen bedachten op basis van kennis die we kregen door de reis en dingen die we al kenden uit Nederland maar ook door het buitenland te gebruiken als inspiratie. Een voorbeeld hiervan is dat we tijdens het brainstormen veel ideeën hadden gemaakt die waren gebaseerd op Japanse systemen zoals kleur patronen en nummering op metro’s.

 

kadekrakers

Probleemanalyse:
Het probleem is dat de kades verzwakt zijn en dat er dat die gerepareerd moeten worden en dat dat lang gaat duren en dat de stad dan nog steeds bereikbaar moet zijn voor de mensen.
Opdrachtgever:
De opdrachtgever is Gemeente Amsterdam, zij hebben deze opdracht gegeven omdat het nu heel urgent is, want je ziet nu al duidelijke schade en er zijn al meerdere kades ingestort en ze hulp kunnen gebruiken.

Achtergrondinformatie:
Wat wij hebben gelezen is dat er wel meer dan 800 bruggen en 200 kilometer aan kades moeten worden vernieuwd. Ook lazen wij dat we rekening moeten houden met bomen want die zijn ook belangrijk. En dat vernieuwing hard nodig is. Wij hebben gelezen dat er ook al maatregelen worden genomen zoals dat er op verzwakte kades gewichtslimieten zijn van hoe zwaar en vrachtwagen mag zijn die op de kade rijdt.
De natuur niet er van achteruit mag gaan als je dat de kades gaat repareren en de stad moet ook nog gewoon bereikbaar zijn voor de mensen. Je moet rekening houden met de natuur als je de kades gaat verbouwen.

 

Ons idee was een zip line die afval kon vervoeren over de verzwakte kades. De mensen konden dan vanuit hun raam een afvalzak in een cabine stoppen die het afval weg zou voeren. 

Project Biomimicry.

Bij dit project werkte ik met Bonne, Teun en Paul. Ons team heette Greentech house.   We kregen bij dit project de opdracht om een strandtent, strandhuis of een clubhuis te ontwerpen. Maar niet zomaar een strandtent, clubhuis of strandhuis we moesten er Biomimicry in verwerken. Biomimicry is het gebruiken van een functie uit de natuur. Dus het is niet de bedoeling dat je letterlijk iets uit de natuur pakt maar dat je de natuur bestudeert en de functie in iets anders gebruikt. Wij hebben gekozen voor een strandtent die wanneer het winter is in de grond zakt en in de zomer omhoog gaat. En nu zou je denken waarom zakt hij in de grond? Nou hij zakt in de grond omdat hij dan zijn warmte in de winter kan behouden. Want zand zorgt er voor dat er geen koude lucht tegen onze strand tent komt. En dan hoef je veel minder verwarming te gebruiken in de winter en kan je strand tent gewoon blijven staan. Waardoor ook de eigenaren van de strandtent nog inkomsten hebben en jij nog in de winter na een koude wandeling op het strand nog naar een strandtent kan gaan. En nu denk je vast wat is er biomimicry aan een krab gaat ook in het zand om voor de wind te verstoppen en ook tegen meeuwen. De schildpad gaat als hij eieren legt ook graven en legt hij zijn eieren ook in het zand zodat de eieren het warm hebben. En daarom heet onze strandtent Crab café. Hoe laten we de strandtent omhoog komen: De plaat/machine onder het gebouw gebruikt luchtdruk om naar boven te komen.
Dit houd in dat hij luchtdruk opbouwt, en met die druk komt hij omhoog.
Er zit namelijk een plaat onder het gebouw.

Project energieke toetjes

We moesten een oplossing bedenken voor het verlies van restenergie bij het produceren van toetjes. Restenergie heeft meerdere vormen zoals: gas, vloeistof en materiaal. Wij kozen voor het hergebruiken van warme lucht en overgebleven water. Bij het samen koken van de ingrediënten van toetjes word er natuurlijk water gebruikt aan het eind van de dag wordt dat water nooit meer gebruikt. Wij hebben bedacht dat als we het water in een stoommachine doen. Dan doen we het stoom in een rad en daardoor gaat een magneet in een koperen spoel draaien. Dat wekt elektriciteit op en die elektriciteit kunnen we delen met de directe omgeving (de buurt). Dan kunnen we de straat en huizen verlichtten. Er is ook nog overgebleven warmte die zuigen we op en doen we in een animilium buis met koude lucht dat wekt ook energie op en daarmee kunnen we ook de buurt/huizen verlichtten. Dat was onze oplossing.

Otis Schet, Moira Ponte, Moris Coronel en Finn Rechtuijt.

Project treasure hunt

Probleem in eigen woorden 

Wij willen de toekomstige eersteklassers kennis laten maken met deze school. Dat doen we met een treasurehunt waarbij die leerlingen op een interactieve manier de vakken leren kennen. 

Bij elk vak(wij hebben het vak Engels) kunnen de kinderen een stuk van de olympische fakkel verdienen. Als de kinderen alle stukken van de fakkel hebben verzamelt zijn ze klaar met de treasurehunt en weten ze beter waar alles is in onze school.

ons idee

de kinderen krijgen vragen als ze de vragen beantwoord hebben krijgen jullie 1 van de 4 stukjes QR code als ze al de 4 stukjes hebben kunnen de kinderen de QR code scannen met de telefoon van de docent dan krijgen ze een audio bestand in het Engels te horen en dat is de grote aanwijzing naar een stuk van de olympische fakkel!

(je kan de QR code in elkaar zetten door op de achterkant te kijken daar staat letter van a tot d en je moet hem van links naar rechts neerleggen)

Discobloemen

In dit project moesten wij een efficiënte manier vinden voor het verbouwen van spinazieplantjes.

Dat moet omdat, in 2050 er niet genoeg  groente (spinazie) is voor iedereen. We hebben gekozen voor het thema licht.

Project voedselbos

Het Probleem 

In Noord-Holland willen ze meer biodiversiteit in de landbouw en daarvoor zou een voedselbos geschikt zijn, want de manier van landbouw op dit moment is niet biodivers. Eén boerderij focust, meestal maar één ding zoals: koeien, dat is helemaal niet biodivers. Ook is het zo dat als je maar één soort gewassen verbouwt de voedingstoffen uit die grond worden gezogen en dan wordt de grond onbruikbaar voor alle gewassen die dezelfde stoffen nodig hebben. Maar een voedselbos is juist heel biodivers en het werkt als een ecosysteem. Het maakt de omgeving mooi en de grond blijft voedingsrijk en gezond. 

 

De opdracht 

De opdracht is om op een originele manier een voedselbos van 1 hectare, te ontwerpen waar genoeg voedingswaarden in groeien om een gezin van 2 volwassen en 2 kinderen van eten te voorzien zonder nog naar de supermarkt te hoeven. De opdrachtgever is Noord-Holland, Geneviève Arends, die zorgt voor het scholierenprogramma van de provincie Noord-Holland. Deze opdracht staat ook in het opdrachtenboekje. 

Programma van eisen 

  • Nooit meer naar de supermarkt, dus alle noodzakelijke voedingstoffen moeten aanwezig zijn 
  • Voedselbos voor gezin met 2 kinderen 
  • Voedselbos is 1 hectare groot (groot voetbalveld) 
  • Er moet een soort mini-ecosysteem ontstaan 
  • Oogsten in alle jaargetijden 

 

Waar gaat dit project over? 

Over het ontwerpen van een bos bedoeld om voedsel de produceren volgens de principes van een bos dus niet dat het tuin wordt maar dat alles samenwerkt op een natuurlijke manier. Het zorgt dat voedselproductie ook duurzaam en via de regels van natuur gedaan kan worden. Wij gaan met deze regels een voedselbos ontwerpen. 

Wij vinden het belangrijk dat het een soort ecosysteem wordt en er veel balans is tussen de natuur en de mensen en dat er veel biodiversiteit aanwezig is en er optimaal gebruik van wordt gemaakt. Voedselbossen zorgen voor veel biodiversiteit en dat vinden wij belangrijk, omdat biodiversiteit zorgt voor goede bodemkwaliteit, schone lucht en veel meer. 

Ons gezin zijn flexitariërs, omdat ze dan gebalanceerd en gevarieerd kunnen eten. Er komen maar een paar dieren op de boerderij zoals kippen en een koe. De koe geeft ongeveer 27 melk per dag en uiteindelijk ook vlees. De kippen zijn voor vlees en eieren. Ook gaan we compost gebruiken van wormen. Zodat we op een duurzame manier aan compost komen.  

 

Concepten uitwerken en selecteren 

We hebben een ideeëntabel maar die is te groot dus staan hier onder onze uitwerking die dus combinaties van de ideeën zijn.

 

Uitwerkingen 

1: Eetbare planten in cirkeldiagram verdeeld met plantencombinaties, grondsoorten en/of zon en schaduw met het paddenstoelen bos vol met eetbare paddenstoelen en bomen die goed samen werken met die paddenstoelen met bomen zoals hazelaars en beuken en paddenstoelen zoals een gewone oesterzwam en champignons en met een wormenhotel en wormen in de grond. 

2: Een bos wat er natuurlijk uitziet maar eigenlijk is het allemaal aangeplant en goed uitgedacht en verzorgt de mensen wonen in boomhutten in de bomen zodat ze de grond van dit bos zo veel mogelijk kunnen gebruiken met een bos met open veld waar alles verdeeld is. Dus op de open velden zon planten en tussen de bomen schaduwplanten en met een vijver met forel 

3: Het water in een vertakkende vorm laten stromen zodat de planten die het meest water nodig hebben aan het begin staan en degene met het minst, aan het eind met een wormenhotel en wormen in de grond. 

concept 1 en 3 hebben wij uitgewerkt in de plattegrond hierboven.

Ons onderzoek bestaat uit:

Hoeveel water hebben we nodig en waarvoor hebben we het nodig? 

Hoeveel zonnepanelen hebben we nodig, hoeveel levert het op, waarvoor willen we de stroom voor gebruiken? 

Hoeveel voedsel levert ons voedselbos op? Welk voedsel? En hoe? 

Hoeveel voedsel heeft ons gezin nodig? En wat is noodzakelijk?

Plantencombinaties vinden

Stakeholderscirkel 

Wat gaat het gezin eten? 

De principes van een Normaal bos 

 Huidige Landbouwmethoden 

Nuttige vraagstukken 

Waar gaat dit project over? 

Belangerijke begrippen

Programma van eisen 

De opdracht 

Het Probleem 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROJECT SNACK VAN DE TOEKOMST 

Onze opdrachtgever was future foodlab. Ze vroegen om een snack met eiwit vervangers. Dus bedachten wij de meelwormen bitterbal. Na het uitwerken van het recept begonnen wij met het maken van de workshop. Toen we die hadden heb ik het idee verwerkt in een filmpje. 

Probleem in eigen woorden

De wereldbevolking groeit enorm. Iedereen heeft eiwitrijke voeding nodig en de meeste mensen halen eiwitten uit vlees. Op lange termijn is er uiteindelijk niet genoeg vlees voor iedereen ook is het eten van vlees slecht voor het milieu dus hebben wij een eiwitrijk initiatief nodig. Daarom vroegen de mensen van het future foodlab om een eiwitrijke snack met een bijbehorende workshop.

Ik vond het project erg leuk omdat ik tijdens het bedenken van de snack en de workshop mijn creativiteit kwijt ook. Ook vind ik dat het mij veel heeft geleerd over bewust eten en over dat er altijd alternatieven zijn.

ik heb dit project gedaan met Sid,Alina en Guusje